U bent hier:
  • Home
  • NIEUWS
  • NIEUWE HBA POTHORTENSIA’S TESTEN GOED OP HOUDBAARHEID

De Kwakel, april 2021 – Fay, Ice Boy, Florencia en Finya, vier nieuwe pothydrangea’s van HBA (Hydrangea Breeders Association) scoren goed op houdbaarheid. Dat is de conclusie na een zes weken durende houdbaarheidsproef in de testruimte van Agriom in De Kwakel.

 Over het algemeen zijn de dubbelbloemige variëteiten van HBA sowieso zeer goed houdbaar, meent Jan ten Brinke van HBA. De resultaten die de nieuwe dubbelbloemige Florencia en Finya in de houdbaarheidstest laten zien, ondersteunen zijn stelling. Florencia is een bolhortensia met witte, gevulde bloemen. De randbloeier Finya is bijzonder door de helderwitte, ‘springende’ bloemen.

Opvallend goed scoren ook Fay, een sterke hydrangea waarvan de bloemen mooi doorkleuren van roze naar lichtgroen, en de zuiverwitte Ice Boy. Naast nieuwe variëteiten zijn ook een aantal variëteiten die HBA al langer op de markt brengt, zoals Jip, Caipirinha en Hot Red, in de houdbaarheidstest opgenomen. Een korte video waarin Jan ten Brinke de resultaten van de proef bespreekt is te zien op https://youtu.be/9MiAL3NE4Og

HBA  startte de houdbaarheidsproef in week 8 (eind februari 2021) gedurende een periode van zes weken. De testruimte op de HBA-locatie in De Kwakel voldoet aan het protocol voor houdbaarheidstesten: de planten staan onder huiskameromstandigheden qua licht, temperatuur (20⁰C) en vocht (de planten kregen om de dag water).

Voor details over de houdbaarheidstest of voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met Jan ten Brinke, jan.ten.brinke@agriom.nl, +31 6 5582 6262.