Over ons

Winst voor de klant en tevredenheid bij de consument: dat streeft HBA na met haar hortensiarassen. Op de gezamenlijke bedrijven komen de kruisingsresultaten tot volle bloei. Nieuwe selecties worden ter plekke, binnen het gangbare productieproces beoordeeld. Wensen en vragen worden daarom gemakkelijk gerapporteerd uit het veld / de kas en opgenomen in een verfijnd veredelingsprogramma. Nieuwe rassen worden uitgebreid in de praktijk getest.

HBA-Snijhortensia-sfeer

Creatie

Aantrekkelijke nieuwe rassen en series zijn ontwikkeld met verbeterde eigenschappen, zoals compacte groei, goede vertakking, een uitstekende houdbaarheid, resistentie tegen ziekten en plagen. De prachtige nieuwe kleuren en bloemvormen maken het assortiment een van ’s werelds mooiste. Een echte verandering is de doorbloeiende hydrangea, die van begin april tot eind september continu nieuwe bloemen en knoppen aanmaakt. Een garantie voor houdbaarheid en doorlopende frisheid!

Veredeling

Met moderne veredelingstechnieken kunnen de gewenste resultaten zo efficiënt mogelijk worden verwezenlijkt. Ons team bestaat uit hoogopgeleide, ervaren en toegewijde mensen. Informatie-uitwisseling over de productie en ervaringen van telers uit alle hoeken van de wereld, staat garant voor de best denkbare kruisbestuiving.

Combinatie

De combinatie van kennis van moderne veredelingstechnieken, klassieke veredeling en praktische ervaring staat garant voor een optimaal resultaat. Dit resulteert in rassen met een superieure teeltkwaliteit en optimale klanttevredenheid.

De markt

HBA innovaties worden aangepast aan de steeds veranderende kwesties en ontwikkelingen in de markt. Onze variëteiten worden bekroond op velerlei beurzen.

De bedrijven achter HBA

Onze rassen komen tot stand dankzij een vruchtbare samenwerking tussen het veredelingsbedrijf AGRIOM in De Kwakel (NL) en de gerenommeerde producenten en selectiebedrijven Heuger Gartenbaubetriebe in Glandorf (D) en Kötterheinrich in Lengerich (D). De veredelingsresultaten worden gezamenlijk via nauwgezette selectie en veelvuldige klonentesten beoordeeld. Mede door de uitstekende relatie met klanten wereldwijd kunnen specifieke eisen en wensen in dit selectieproces worden geïmplementeerd, waardoor onze toprassen zich moeiteloos bewijzen in de markt.

Wij geven u een voorsprong door:

Veredeling

De weg naar innovatieve rassen met superieure teeltkwaliteit en houdbaarheid. Deze rassen passen in de veranderende trends.

Testen

Veelvuldig testen en strenge selectie levert naast instandhouding van gecontroleerd ziektevrij Elite-materiaal schoon en gezond uitgangsmateriaal en garandeert de beste kwaliteit stekken voor onze licentiehouders.

Assistentie en advies

Een team van experts staat klaar om telers over de hele wereld te helpen bij de teelt van kwaliteits pot- en snijhortensia’s.

Topkwaliteit

Topkwaliteit stekken en jonge planten zijn de basis voor gezonde hortensia’s. Het Elitemateriaal wordt in het eigen lab geproduceerd en uitgeleverd voor een gezonde start bij verdere vermeerdering.

Bescherming

Alle HBA-rassen worden beschermd door Kwekersrecht of Patenten (indien van toepassing). Controle en instandhouding van al onze rassen wereldwijd wordt verzorgd door Royalty Administration International. Het HBA gedachtegoed bestaat ook uit de win-winsituatie die wordt nagestreefd door de beste nieuwe rassen uit te geven aan bedrijven die weten hoe waardevol dat is.

Marketing

Door gerichte marketing en promotie stimuleert HBA de vraag in verschillende markten wereldwijd. Hierdoor is de afzet van HBA rassen aanmerkelijk eenvoudiger.

Pot- en tuinrassen

Onze rassen worden uitgebreid getest op eigenschappen zoals vertakking, compacte groei, bloeiïnductie, doorkleuring en zeer belangrijk: een optimale houdbaarheid en presentatie.

De HBA hortensia’s hoeven niet gestokt te worden. Wij selecteren onze rassen voor kamer, patio en tuin.
Ontdek onze rassen. Klik op de foto voor meer informatie.

Snijrassen Royal serie

De Royal-serie bestaat uit snoeirassen die ook uitstekend voor een traditionele snijhortensiateelt gebruikt kunnen worden. In beide gevallen is een koudeperiode nodig.

Een combinatie van beide teeltwijzen maakt dat de oogst over een langere periode gespreid kan worden.
Ontdek onze rassen. Klik op de foto voor meer informatie.

Snijrassen Tropical serie

De tropische rassen zijn speciaal ontwikkeld voor gebieden waar men geen koude winter heeft en waar de daglengte sterk afwijkt van Noord-Europese teeltgebieden. Deze rassen hebben geen koudeperiode nodig om toch voldoende lengte te geven.

In equatoriale teeltgebieden (bijvoorbeeld Kenia en Colombia) wordt met deze rassen jaarrond productie gerealiseerd.
Ontdek onze rassen. Klik op de foto voor meer informatie.

Paniculata

Met een nieuwe visie op de teelt en het uiterlijk van paniculata is een sortiment ontwikkeld dat als halfwas kan worden verhandeld en in korte tijd als bloeiend eindproduct kan worden uitgeleverd.

Veredeling en selectie hebben geleid tot verrassende eigenschappen zoals eerdergenoemde forceerbaarheid, compactheid, bijzondere herfstkleuren en nagenoeg 100% bloei.
Ontdek onze paniculata-rassen. Klik op de foto voor meer informatie.

Nieuwe introducties

Ontdek onze nieuwe rassen. Klik op de foto voor meer informatie.

Speciale concepten

Bij de pot-, patio- en tuinrassen zijn er voor specifieke doelgroepen Marketingconcepten ontwikkeld. Van speciale compacte groeivormen tot indrukwekkend grote planten, de concepten ondersteunen de afzet met beeldmateriaal en gebruiksinformatie.

Tabletensia®

Tabletensia®-HBA

Op de IPM 2018 geïntroduceerd en meteen bekroond met een speciale onderscheiding. De compacte groeiwijze en uitstekende vertakking maakt Tabletensia® ‘Saxtabdar’ uitermate geschikt voor schaalbeplanting en bijvoorbeeld tafeldecoraties, zowel binnen als buiten. Tot in de nazomer brengt Tabletensia® kleur op het terras.

Kanmara®

Kanmara®-de-Schoonheid

Het concept voor het topsegment in hortensia’s voor patio en terras. De combinatie van unieke genetica en geselecteerde producenten maakt dat het eindproduct uitermate geschikt is voor exclusieve verkoop. http://www.kanmara.de/nl/

Diva fiore®

Diva-Fiore®-HBA

Bekroond op de BUGA 2015 en met de innovatieprijs in 2016 is Diva fiore® duidelijk erkend als winner! Deze remonterende hortensia produceert van voorjaar tot herfst verse bloemen. Meer info? Kijk op www.divafiore.de

Verkoop en ondersteuning

Voor commerciële aanvragen:

Algemeen & Snijhortensia Internationaal

Sales-Jaap-Stelder-Agriom

Jaap Stelder
jaap.stelder@agriom.nl
+31 6 5140 8341

Pot- en tuinhortensia & Snijhortensia Nederland

Sales-Jan-ten-Brinke-800x800

Jan ten Brinke
jan.ten.brinke@agriom.nl
+31 6 5582 6262

Onze ambassadeurs

Partners in het telen van schoonheid.

De groep van bedrijven die gezamenlijk het HBA gedachtegoed in de praktijk brengt groeit constant verder.

Niet alleen de aandeelhouders maar ook bedrijven die begrijpen wat kwaliteit behoort te zijn en hoe dit te positioneren, kiezen voor de zekere weg die de productie van  HBA-rassen hen verleent.

Contact

Het team van HBA verwelkomt u graag.

A4 Amsterdam – Den Haag, afslag Aalsmeer (N201).
N201 richting Aalsmeer, rondweg om Aalsmeer volgen, door Waterwolftunnel, N201 vervolgen tot kruising met N231 (Legmeerdijk). Rechtsaf richting Kudelstaart / FloraHolland. Vervolg de N231 ca 4,5 km tot 100 m na het BP benzinestation. Sla hier rechtsaf en meteen links: Achterweg.

A2 Utrecht – Amsterdam, afslag Vinkeveen(N201).
N201 richting Vinkeveen vervolgen langs Mijdrecht en Uithoorn tot kruising met N231. Linksaf richting Kudelstaart / FloraHolland. Volg de N231 ca 4,5 km tot 100 m na het BP benzinestation. Rechtsaf en meteen links: Achterweg.

Nieuws

Nieuws van HBA en haar partners.

HBA STAAT VOOR HOUDBARE HORTENSIA’S

De Kwakel, 20 maart2019 – Hydrangea Breeders Association (HBA) levert per definitie rassen die goed houdbaar zijn. Om aan die belofte te voldoen zijn houdbaarheidstesten op de eigen locatie in De Kwakel een vast onderdeel van de selectieprocedure.

Potplantendeskundige Jan ten Brinke schuift de deur van de proefruimte open. Op lange tafels staat een keur aan pothortensia’s in allerlei kleuren en vormen. Een aantal planten met bloemschermen die eruit zien alsof ze zijn bespat met roze en witte verf springen in het oog. ,,Bijzonder, ja’’, vindt Ten Brinke. ,,En ze houden zich goed’’, zegt hij keurend.

Focus op de bloem
Alle planten staan inmiddels drie weken in de proefruimte die voldoet aan het protocol voor houdbaarheidstesten. ,,Dat betekent dat de hortensia’s hier bij 20⁰C onder huiskameromstandigheden zes weken moeten staan’’, legt Ten Brinke uit. Tijdens de houdbaarheidstesten ligt de focus op hoe de bloem zich houdt, een nevenaspect is doorkleuring. Naar teelteigenschappen zoals gelijkmatig in bloei komen, vatbaarheid voor botrytis en mooi blad werd al in een vroeger stadium gekeken tijdens eerder gehouden klonenproeven.

Veelbelovende types
De potplantenspecialist loopt naar een aantal witte hortensia’s. ,,Dat zijn vaak gevoelige types’’, weet hij. De bloemrandjes van sommige soorten kleuren snel bruin, maar de witte met dubbele bloemen die Ten Brinke aanwijst heeft daar geen last van. ,,Kijk eens wat een mooie bollen dat zijn. Dat ziet er veelbelovend uit. We hebben al een dubbele lichtroze en een dubbele lichtblauwe, maar een witte nog niet.’’

Belangrijk argument
De gevuldbloemige witte is één van de kandidaten die HBA over twee jaar als nieuw ras op de markt kan brengen, wijst Ten Brinke met een brede armzwaai naar de andere hortensia’s in de testruimte. Maar eerst het einde van de proef afwachten. ,,Houdbaarheid wordt een steeds belangrijker verkoopargument naar de consument. Daar heeft HBA aandacht voor.’’

HBA START PROEFTUIN SNIJHORTENSIA IN COLOMBIA

De Kwakel, 5 februari 2019 – Hydrangea Breeders Association (HBA) in De Kwakel opent een proefkas met snijhortensia in Colombia. In de nieuwe proeftuin plantte HBA vijftig selecties om ze te testen onder lokale teeltomstandigheden. ,,De markt vraagt om nieuwe vormen en kleuren. Die willen wij leveren’’, zegt Agriom-directeur Jaap Stelder.
De nieuwe HBA-proeftuin op kwekerij Los Aromas in La Union ligt op 2500 m hoogte in de regio Medellin. ,,Op deze locatie gaan we proeven doen met selecties als Dream, Force en Ice Cube. Deze hebben zich al bewezen in Kenia en willen we nu ook in Colombia testen’’, legt Stelder uit. ,,Daarnaast hebben we nog andere selecties aangeplant waar we minder van weten, maar die zeker potentie hebben. Op de proeftuin in La Union kunnen we nu op één centrale locatie klanten laten zien wat we in huis hebben. ’’
De hortensiateelt in Colombia moet moderniseren, zegt Stelder. In Colombia wordt traditioneel veel witte snijhortensia geteeld. Zo’n 1100 ha staat geregistreerd, maar in de praktijk wordt er 2000 ha aan hortensia geteeld, veelal door kleine telers op lowtech basis. Stelder ziet dat de afzet naar de Verenigde Staten, maar ook naar andere landen toeneemt. ,,Dat betekent dat de teelt professioneler moet en het sortiment breder. De markt vraagt om nieuwe vormen en kleuren.’’
Alejandro Echeverri Mesa, de jonge ondernemer die de HBA-proeftuin in La Union beheert, deelt Stelders visie en heeft veel ervaring met de teelt van snijhortensia en de uitvoering van proeven. ,,Wij hebben het volste vertrouwen dat Alejandro kan bijdragen aan het succes van HBA in Colombia.’’
HBA wordt in Colombia en Ecuador vertegenwoordigd door Ball SB.

Fotobijschrift: Tropische HBA-snijhortensia’s bieden perspectief

Meer informatie bij Jaap Stelder, +31 6 5140 8341

EERSTE SNIJHORTENSIAKWEKER IN BRAZILIË KIEST VOOR HBA-ASSORTIMENT

De Kwakel, 2 januari 2019 – De Braziliaanse kweker Adriano van Rooyen gaat zich richten op de teelt van snijhortensia uit het tropische sortiment programma van Hydrangea Breeders Association (HBA) uit De Kwakel. Van Rooyen kweekt sinds jaar en dag rozen in Holambra en Andradas, maar slaat met de keuze voor snijhortensia nu een nieuwe weg in. ,,Hij heeft het vertrouwen dat het assortiment van HBA voor hem een goede toekomst kan bieden’’, zegt Agriom-directeur Jaap Stelder die Van Rooyen eind november in Brazilië bezocht.

Om kennis te maken met de teelt en de afzetmarkt van snijhortensia voerde Van Rooyen vier jaar testen uit met een aantal selecties uit het HBA-programma Tropische Snijhortensia. Dit programma is speciaal gericht op de veredeling van snijhortensia voor het equatoriaal gebied. ,,Adriano ziet perspectief. Het feit dat dochter Camilla van Rooyen en haar verloofde Lucas op dit moment bouwen aan een kassencomplex waar ze ook snijhortensia gaan kweken, onderstreept dat nog eens’’, aldus Stelder.

Agriom, partner in HBA, startte als eerste veredelaar met een programma dat toegespitst is op de selectie van hortensia voor het equatoriale gebied. Dit assortiment bevat rassen die bewezen hebben dat ze makkelijk bloemknoppen aanleggen onder tropische klimaatomstandigheden. Het HBA-assortiment wordt o.a. geteeld in Kenia door Blooming Innovations en door Flora Delight.

In Brazilië pioniert Gé Barendse met het pothortensia sortiment dat HBA ontwikkelt. ,,De specifieke klimaatomstandigheden in Holambra zijn uitdagend, maar Gé is een doorgewinterde teler die het maximale uit onze genetica haalt’’, zegt Stelder. ,,De relatie met stekleverancier Sjaak van Schie, vermeerderaar van HBA-rassen, heeft Gé gesterkt in de overtuiging dat pothortensia voor de Braziliaanse markt kansrijk is. Ketensamenwerking in optima forma’’, concludeert Stelder.

Op de foto: Adriano van Rooyen (midden) en zijn dochter Camilla en haar verloofde Lucas zien perspectief in de snijhortensia’s van HBA.

Meer info: Jaap Stelder, +31 6 5140 8341